Ce trebuie să știe românii care călătoresc cu mașina în leasing în Turcia, masina de firma, sau masina altei persoane fizice?
Atunci când vine vorba despre destinații de vacanță, cu siguranță, Turcia ocupă unul dintre primele locuri între preferințele românilor. Potrivit statisticilor în domeniu, în fiecare an, această țară primește un număr semnificativ de turiști români.
În acest context, dacă ți-ai propus să-ți petreci vacanța la Istanbul, Cappadocia ori într-una dintre stațiunile din Antalya sau Kusadasi și cauți un concediu în care să ai parte de mai multă libertate și aventură ca până acum, atunci ar trebui să iei serios în calcul o călătorie cu mașina, fie aceasta personală ori închiriată sau în leasing.
Ce acte ai nevoie în general când călătorești în Turcia
Pentru a putea petrece o vacanță în Turcia astfel încât să fii scutit de neplăceri, dincolo de bagaje și de bani, este nevoie să acorzi o atenție deosebită actelor pe care va trebui să le iei cu tine, atât cele personale, cât și cele ale mașinii tale.
Pașapoarte sau Carte de Identitate valabile minim 6 luni
Așadar, înainte de a porni la drum, asigură-te că tu și ceilalți pasageri din mașină, inclusiv minorii, aveți asupra voastră un pașaport valabil minim 6 luni sau Cartea de Identitate începând cu 2024.
În cazul minorilor care nu sunt însoțiți de ambii părinți ori care fac parte dintr-o familie monoparentală, vei avea nevoie de o procură autentificată la un birou de notar public din partea părintelui care nu a făcut deplasarea. În acest document trebuie să fie menționate cu claritate numele și prenumele adultului care îl însoțește, perioada în care minorul este plecat din țară și orașul unde acesta urmează să-și petreacă vacanța
Asigurare medicală
De asemenea, nu uita de asigurarea/asigurările medicale. Le poți achiziționa separat de la agenție sau pot fi atașate unor servicii financiare de tipul carduri gold de credit. Verifică totuși condițiile poliței.
Ce documente ai nevoie pentru mașină, dacă auto este în leasing, pe firmă sau pe numele altei persoane fizice?
Trebuie să bifezi documentele obișnuite:
– permis de conducere valabil,
– certificatul de înmatriculare al mașinii cu viza ITP valabilă,
– o poliță de asigurare RCA împreună cu Cartea Verde a mașinii, care să fie valabilă și pe teritoriul Turciei.
Dacă vei călători cu o mașină care este achiziționată în leasing, aparține companiei la care ești angajat sau are alt proprietar decât persoana care o conduce, la vamă îți va fi solicitată o procură din partea proprietarului, pe care o vom numi *Procura auto Turcia* sau *Împuternicire auto Turcia*.
Aceasta va trebui tradusă în limba turcă de către un traducător autorizat, iar apoi certificat (vizata de Consulatul Turc ) exista varianta mai lunga prin apostilare. În cazul în care călătorești cu un automobil închiriat, va trebui să ai asupra ta și contractul de închiriere, care, de asemenea, va trebui tradus în limba turcă în condițiile descrise mai sus.
Recomandarea noastră, biroul Global Translations
Vă recomandăm să respectați regula obligatorie – Procura ( Împuternicire ) auto tradusă în limba turcă și legalizată la Consulatul Turciei – indiferent de experiențele concrete ale altor prieteni/cunoscuți. Rămâne ca dumneavoastră să decideți dacă doriți să vă asumați riscul de a vă fi refuzată intrarea cu autovehiculul în Turcia.
De ce este important să ai toate actele în regulă?
Există numeroase exemple de clienți care au întâmpinat probleme serioase pentru că nu au avut toate documentele corect pregătite:
- Lipsa Vizare Consulat Turc: Un client, desi a tradus procura in limba turca, a omis să legalizeze procura auto conform cerințelor Consulatului Turciei și a fost refuzat la vamă, fiind nevoit să suporte costuri suplimentare și întârzieri.
- Lipsa total a unei Procuri sau Imputernciri auto pentru Turca : Un alt client nu a luat deloc in calcul realizarea acestor documente și a fost obligat să se întoarcă în România pentru a rezolva situația, pierzând astfel timp și bani.
Exemple de situații și mituri culese de la clienți pățiți
Pentru a sublinia importanța de a avea toate documentele în ordine, dorim să vă împărtășim câteva exemple reale din experiența noastră cu clienții care au întâmpinat dificultăți la trecerea frontierei în Turcia.
Auzim des “Cunosc eu o persoană care a trecut fără Procura auto sau Împuternicire pentru Turcia”
Aceasta se poate întâmpla doar cu noroc. Puteți alege să plecați fără traducerea actelor mașinii în limba turcă, însă vameșul va decide intrarea în Turcia. Nimeni nu poate interveni peste decizia vameșului. Am avut cazuri de clienți care ne-au sunat din vama turcă pentru a face traducerea actelor mașinii în limba turcă la urgență. Dar și așa nu s-a putut aplica viza Consulatului Turc
Pot trece la vamă fără ștampila Consulatului Turc pe Procura auto tradusă ?
Conform recomandărilor Ministerului Afacerilor Externe, este obligatorie legalizarea traducerii prin Consulatul Turciei sau, în varianta mai lungă, apostilarea.
Totuși, au fost cazuri când clienții au trecut cu emoții doar cu o traducere a procurii auto în limba turcă cu ștampila de traducător. Dar nu recomandăm această variantă decât dacă efectiv nu mai este timp pentru vizarea la Consulat (24 de ore). Această traducere se poate face rapid, într-o oră la urgență, pentru a avea totuși ceva la mână decât varianta fără nimic
Am auzit ca pot trece cu o procură în limba engleză
NU are nici o valuare procura in limba engleza. Vamesul turc nu are cum sa stea sa traduca. Nu respecta cerintele vamei din Turcia – procura in limba turca, vizata la Consultatul Turc.
Exemple de “Asa NU” din experiența clienților noștri
Un caz recent ne-a fost relatat de un client vechi:**
“Acum câteva zile, un prieten de-al meu ne-a contactat în mare grabă: – Am niște prieteni în vamă în Turcia care nu pot trece din cauza că nu au Procura auto sau Împuternicirea auto în limba turcă pentru mașina care era pe firmă.”
> Întrucât era o situație de urgență, clientul nostru ne-a rugat să-l ajutăm:
“Am răspuns: – Desigur, facem tot ce este posibil, dar trebuie să țineți cont că este sâmbătă seara și nu suntem la birou. De asemenea, nu vom avea cum să vizăm traducerea la Consulatul Turc. Sperăm să reușiți să treceți doar cu o traducere autorizată în limba turcă, adică doar cu ștampila traducătorului.”
Clientul a fost de acord practic sperand ca vamesul sa nu ceara si Stampila de la Consulat
Acest caz subliniază cât de important este să aveți toate documentele pregătite și vizate înainte de plecare. Deși în unele cazuri, o traducere autorizată poate fi suficientă, nu este garantat că vameșul va accepta documentul fără ștampila Consulatului. Prin urmare, este întotdeauna mai bine să fiți pregătiți și să evitați situațiile stresante și riscante
Riscuri majore asociate lipsei unei Procuri Auto sau a folosirii unei procuri auto pentru Turcia fără legalizare
Folosirea unei procuri auto fără legalizare la Consulat implică mai multe riscuri. Iată câteva dintre cele mai importante:
**Riscul de a nu fi lăsat să intri în Turcia la vamă** : Dacă autoritățile turce solicită procura legalizată și nu o ai, riști să nu fii lăsat să intri în Turcia, ceea ce poate duce la întârzieri și costuri suplimentare.
**Riscul de a nu fi recunoscut ca proprietar legal al mașinii în caz de accident, furt sau alte incidente pe teritoriul Turciei**: Dacă procura nu este legalizată, riști să nu fii recunoscut ca proprietar legal al mașinii în caz de accident, furt sau alte incidente, ceea ce poate duce la probleme legale, confiscarea auto din cauza ca autoritatile turce sunt foarte stricte pe acest subiect. Au fost cazuri recente de confiscarea masinii in lipsa Porcurii auto in limba turca.